Q?

Πότε αρχίζουν τα προγράμματα σπουδών στο F.F.I.A.;

A.

Στο F.F.I.A. προσφέρονται τέσσερα διαφορετικά προγράμματα σπουδών που απευθύνονται σε ενήλικες επαγγελματίες και μαθητές Λυκείου. Η χειμερινή σειρά μαθημάτων για την απόκτηση των L.C.C.I. Qualifications ξεκινά από 15 Σεπτεμβρίου έως και 25 Απριλίου ενώ η καλοκαιρινή σειρά μαθημάτων προσφέρεται από Μάϊο έως και Νοέμβριο. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα σε όσους σπουδαστές επιθυμούν να αποκτήσουν και τα τρία (3) επίπεδα του L.C.C.I. σε διάστημα 18 μηνών ακλουθώντας το εντατικό μας πρόγραμμα. Τα μαθήματα για τα Eurosoft Computerised Accounting Qualifications αρχίζουν στις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις εξετάσεις του Δεκεμβρίου. Για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Λογιστικής και Πολιτικής Οικονομίας Γ’ Λυκείου τα μαθήματα αρχίζουν από 8 Σεπτεμβρίου έως και τις τελικές εξετάσεις του Μάιου-Ιουνίου, ενώ η έναρξη των μαθημάτων για τα GCE A Level πραγματοποιείται από τις 11 Νοεμβρίου έως και τις εξετάσεις του Ιουνίου.

Q?

Πότε μπορώ να δηλώσω συμμετοχή για τις εξετάσεις του L.C.C.I. και πόσες φορές το χρόνο μπορώ να παρακαθίσω στις εξετάσεις;

A.

Όσον αφορά τα L.C.C.I. Qualifications, οι εξετάσεις διεξάγονται δύο φορές το χρόνο. Οι σπουδαστές που εντάσσονται στο χειμερινό πρόγραμμα μαθημάτων (έναρξη τον Σεπτέμβριο) προετοιμάζονται για τις εξετάσεις του Απρίλιου ενώ όσοι επιλέγουν την καλοκαιρινή σειρά μαθημάτων (έναρξη τον Μάϊο) παρακάθονται στις εξετάσεις του Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι σπουδαστές υποχρεούνται να παρακαθίσουν την ίδια εξέταση δύο φορές. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία καθώς η εξέταση είναι μεν η ίδια αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει. Έτσι στον σπουδαστή απονέμεται η υψηλότερη βαθμολογία την οποία έχει πετύχει κατά την εξέταση. Δεν υπάρχει περιορισμός καθώς ο σπουδαστής μπορεί να παρακαθίσει την εξέταση όσες φορές επιθυμεί. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνονται 1,5 μήνα νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία εξέτασης.

Οι εξετάσεις των GCE A Level προσφέρονται δύο φορές το χρόνο, κάθε Ιανουάριο και Ιούνιο αλλά οι σπουδαστές του F.F.I.A. παρακάθονται μόνο στις εξετάσεις του Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακαθίσουν στις εξετάσεις μόνο δύο φορές ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνονται 1,5 μήνα πριν από την προκαθορισμένη εξέταση.

Οι Παγκύπριες εξετάσεις Λογιστικής και Πολιτικής Οικονομίας Γ’ Λυκείου διεξάγονται Μάϊο-Ιούνιο και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται τον Μάρτιο.

Οι εξετάσεις για το Computer Accounting γίνονται μια φορά το χρόνο, κάθε Δεκέμβριο, και η υποβολή των αιτήσεων πρέπει να γίνεται 1,5 μήνα νωρίτερα.

Q?

Πόσο χρονικό περιθώριο έχω στη διάθεση μου για να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις;

A.

Ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που θα επιλέξει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος σπουδαστής, το χρονικό περιθώριο προετοιμασίας μέχρι τις εξετάσεις διαφέρει. Για τη χειμερινή σειρά μαθημάτων των L.C.C.I. η διάρκεια προετοιμασίας ορίζεται στους 7 μήνες ενώ για την καλοκαιρινή σειρά μαθημάτων ο χρόνος προετοιμασίας είναι 5 μήνες. Για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Λογιστικής και Πολιτικής Οικονομίας οι μαθητές προετοιμάζονται μέσα σε διάστημα 9 μηνών ενώ για τα GCE A Level ο χρόνος προετοιμασίας ανέρχεται στους 7 μήνες. Η προετοιμασία για την απόκτηση των Computerised Accounting Qualifications (Level 3) πραγματοποιείται σε διάστημα 3 μηνών.

Q?

Συχνά ακούμε για Τμήματα και Σχολές των Πανεπιστημίων. Είναι το ίδιο πράγμα ή υπάρχει διαφορά;

A.

Κάθε σχολή Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αποτελείται από διάφορα τμήματα. Για παράδειγμα η Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ αποτελείται από τα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Γεωλογίας, Βιολογίας και Πληροφορικής, ενώ η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, κ.ο.κ. Εσείς Δηλώνετε τα τμήματα στα οποία θέλετε να εισαχθείτε. Απλά λέμε σχολή, πολλές φορές εννοώντας τμήμα, γιατί έτσι συνηθίσαμε.

Q?

Πόσες επιλογές μπορώ να προσθέσω στο Μηχανογραφικό Δελτίο;

A.

Με το Νέο Εξεταστικό Σύστημα κάθε υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να δηλώσει προτίμηση για 40 το πολύ τμήματα των ΑΑΕΙ της Ελλάδας από δύο (2) το πολύ Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης, ενώ για Τμήματα ή σχολές των ΑΑΕΙ της Κύπρου οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώνουν προτίμηση για απεριόριστο αριθμό προγραμμάτων σπουδών από δύο (2) το πολύ Επιστημονικά Πεδία. Είναι γεγονός πως με το ισχύων σύστημα σήμερα οι επιλογές είναι περιορισμένες˙ ταυτόχρονα όμως ο ανταγωνισμός μειώνεται αφού για κάθε Επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης ο αριθμός των υποψηφίων είναι περιορισμένος.

Q?

Με τη βαθμολογία που συγκέντρωσα εξασφαλίζω θέση σε πολλά τμήματα. Σε ποιό τελικά θα περάσω;

A.

Αν η βαθμολογία που συγκέντρωσες στις εξετάσεις απευθύνεται στις βάσεις εισαγωγής για πολλά τμήματα τότε θα περάσεις στο τμήμα ή τη σχολή που έχεις δηλώσει πρώτη στο Μηχανογραφικό σου δελτίο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Παγκύπριες εξετάσεις, τους όρους συμμετοχής, τις προϋποθέσεις πρόσβασης επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (http://www.moec.gov.cy/ypexams/faq.html)

Q?

Πώς διαμορφώνονται οι Βάσεις κάθε χρόνο;

A.

Κάθε τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. δέχεται συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων κάθε χρόνο ενώ οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται τόσο από τις επιδόσεις και τα βαθμολογικά αποτελέσματα των υποψήφιων αλλά και από τις προτιμήσεις τους όπως αυτές διαφαίνονται στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Έτσι σχολές με μεγαλύτερη ζήτηση ή υψηλές βαθμολογίες έχουν και υψηλότερες βάσεις εισαγωγής από άλλες και εισάγονται οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει το τμήμα ή τη σχολή στο μηχανογραφικό τους δελτίο ακλουθώντας φθίνουσα σειρά στη βαθμολογία (από τη μεγαλύτερη μέχρι τη Βάση εισαγωγής) έως ότου συμπληρωθούν οι θέσεις.

Q?

Πώς θα επιλέξω μια Σχολή ή Κατεύθυνση Σπουδών που να μου ταιριάζει και πώς καταλαβαίνω ότι έκανα τη “σωστή” επιλογή;

A.

Κάθε επιλογή σπουδών, που κάνει ο νέος, απόφοιτος Λυκείου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητές του, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες του, αλλά και, ενδεχομένως με μικρότερη βαρύτητα, έγκυρα στοιχεία σχετικά με την αγορά εργασίας, θεωρείται «σωστή» επιλογή. Για να διασφαλίσεις ότι η επιλογή σπουδών σου δε θα σε οδηγήσει σε λανθασμένα επαγγελματικά μονοπάτια, θα πρέπει να ενημερωθείς σωστά για τον κλάδο που σε ενδιαφέρει, τις επαγγελματικές του προοπτικές, αλλά ταυτόχρονα εναπόκειται και σε ’σένα να αναγνωρίσεις τις ικανότητες και ιδιαίτερες κλίσεις σου και τις δεξιοτεχνίες εκείνες που θα επηρεάσουν την επαγγελματική σου πορεία. Εντέλει όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδρομή που φαίνεται πιο κατάλληλη στον αποφασίζοντα, ξεκινώντας από τις σπουδές και καταλήγοντας στα σχετικά συνδεόμενα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας. Το ερώτημα που θέτει κανείς εδώ στον εαυτό του είναι: «Γιατί είναι σημαντικό για μένα να ασχοληθώ επιστημονικά με αυτό το πεδίο, και, ακόμη περισσότερο, να κάνω αυτό το επάγγελμα; Τι θα κερδίσω απ' αυτό ως άτομο;». Και εδώ αναφέρονται επαγγελματικές αξίες, όπως χρήμα, κύρος, δημιουργικότητα, επαγγελματική σταθερότητα, ενδιαφέρον για τους άλλους, ανεξαρτησία, ποικιλία και νέες εμπειρίες, τάξη και οργάνωση. Η απόφασή σου λοιπόν πρέπει να είναι η απόρροια ώριμης λήψης απόφασης και συνεκτίμησης ποικίλων παραγόντων στην οποία συνοδοιπόροι πρέπει να είναι φυσικά η οικογένειά σου, οι καθηγητές σου αλλά και εξειδικευμένοι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού.

Q?

Ποιές σχολές εγγυώνται σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση;

A.

Η οικονομική κρίση και κατά συνέπεια οι αλλαγές που επέφερε στην αγορά εργασίας έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας στους νέους. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι επιλέγουν τον κλάδο σπουδών τους με βασικό κριτήριο την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση τους. Έτσι, σε ορισμένες περιόδους η ζήτηση, όσον αφορά συγκεκριμένα τμήματα και σχολές, είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω των επαγγελματικών προοπτικών που εξασφαλίζουν την εκάστοτε στιγμή. Πέρα όμως από τις τάσεις στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γνώμονας μας στην τελική απόφαση και επιλογή του κλάδου σπουδών μας θα πρέπει πάντα να είναι οι ανάγκες, οι φιλοδοξίες, τα ενδιαφέροντα, οι αξίες του καθενός, ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία του καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη σταδιοδρομία ενός ατόμου. Η κοινωνικοοικονομική αστάθεια της σύγχρονης εποχής δεν εγγυάται ότι μετά το πέρας των σπουδών σου, η αγορά εργασίας θα εξακολουθεί να απορροφά άμεσα τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Q?

Ποιά είναι η κατάλληλη περίοδος να αποφασίσω για το πεδίο εξειδίκευσης μου και να ξεκινήσω την προετοιμασία μου;

A.

Όσο νωρίτερα αντιληφθεί ένας νέος τις προτιμήσεις, τις δεξιότητες και τα ταλέντα του τόσο πιο ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη θα είναι η προετοιμασία και εκπαίδευση του για τις Παγκύπριες εξετάσεις καθώς θα δοθεί βαρύτητα στα σχετικά μαθήματα του πεδίου επιλογής. Κατ’ επέκταση η μετέπειτα εξέλιξη του υποψηφίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι απρόσκοπτη και ομαλή. Επομένως, η απόφαση για το αντικείμενο εξειδίκευσης θα ήταν προτιμότερο να έχει ληφθεί με την έναρξη της Β' Λυκείου.

Q?

Αν έχω επιλέξει μια Κατεύθυνση Σπουδών που στην πορεία ανακαλύψω ότι δεν με ικανοποιεί, ποιές επιλογές έχω;

A.

Παρατηρείται συχνά σε φοιτητές που εισέρχονται σε μια σχολή ή τμήμα να ανακαλύπτουν, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, ότι δεν εμπίπτει πια στα ενδιαφέροντά τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει, επειδή κατά την αρχική επιλογή τους δεν στάθμισαν σωστά τα ενδιαφέροντά τους ή επειδή, ενδεχομένως, οι πληροφορίες που διέθεταν για το πρόγραμμα σπουδών ή και το ίδρυμα που επέλεξαν ήταν περιορισμένες ή λανθασμένες ή και, ακόμη, επειδή η επιλογή τους ήταν αποτέλεσμα πίεσης από τρίτους. Επομένως, ακόμη και αν ανακαλύψεις ότι η σχολή, το τμήμα ή και η κατεύθυνση σπουδών που επέλεξες δεν σε ικανοποιεί, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς. Τα άτομα αλλάζουν πλέον σήμερα ακόμη και επαγγελματική καριέρα στα σαράντα ή και στα πενήντα τους. Ποτέ δεν είναι αργά λοιπόν για αλλαγή κατεύθυνσης σπουδών, αρκεί βέβαια στην επόμενη επιλογή να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες και οι πραγματικές προτιμήσεις για σπουδές στα επιμέρους επιστημονικά αντικείμενα.

Q?

Ποιά στάση πρέπει να τηρούν οι γονείς ως προς τις επαγγελματικές επιλογές των παιδιών τους;

A.

Οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη ότι η επιλογή σπουδών αφορά την ατομική, επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη του παιδιού και κατά συνέπεια τη δική του ζωή. Αν ο νέος υποψήφιος επιλέξει μια κατεύθυνση σπουδών που δεν τον ενδιαφέρει καθόλου, ώστε να αποφύγει να έλθει σε σύγκρουση με τους γονείς, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση αργότερα ή, εντέλει, να πρέπει να σπουδάσει και στη συνέχεια να ασχοληθεί επαγγελματικά με ένα αντικείμενο που δεν του δίνει καμία ικανοποίηση και, κατά συνέπεια, να μην αποδίδει. Η καταπίεση λειτουργεί ανασταλτικά στην εξέλιξη των παιδιών. Ο ρόλος των γονιών θα πρέπει, λοιπόν, να είναι κυρίως καθοδηγητικός, συμβουλευτικός και υποστηρικτικός. Ένας καλός τρόπος για να μπορέσουν και οι ίδιοι να κατευθύνουν σωστά τα παιδιά θα ήταν να αποκτήσουν κάποιες στοιχειώδεις έστω γνώσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε η γνώμη τους να έχει βαρύτητα όταν και εφόσον ζητηθεί. Να γνωρίζουν δηλαδή γενικές πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα και τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Επιπλέον, να είναι καλοί ακροατές επιτρέποντας στο παιδί να εξηγήσει τους προβληματισμούς ή να διατυπώσει τις απορίες του και «οπλισμένοι» με υπομονή και καλή διάθεση για συζήτηση με επιχειρήματα, αποφεύγοντας την καταπίεση, την αυταρχικότητα, την επιθυμία για επιβολή των δικών τους «θέλω» και την αδιαφορία. Η ενθάρρυνση για λήψη σοβαρών αποφάσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών βοηθά ιδιαίτερα στην ψυχική ωρίμανση των νέων, καθιστώντας τα άτομα υπεύθυνα και με εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνατότητες τους. Σημαντικό επίσης είναι οι γονείς να τονίσουν στα παιδιά πως πέρα από τα τυπικά προσόντα που παρέχουν οι σπουδές, η ύπαρξη γνήσιου ενδιαφέροντος και πραγματικής αγάπης για το αντικείμενο εργασίας είναι προϋπόθεση επιτυχίας.

Q?

Σκέφτομαι να πιάσω δουλειά μόλις τελειώσω το σχολείο για να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος/η. Πρέπει και να σπουδάσω; Σε τι θα μου χρησιμεύσουν οι σπουδές;

A.

Η σκέψη για άμεση είσοδο στην αγορά εργασίας, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, όπως αυτή που διανύουμε, για την ταχύτερη οικονομική απεξάρτηση από την οικογένεια, είναι δικαιολογημένη. Ωστόσο, η επιλογή να εργασθεί κανείς δεν συνεπάγεται αυτόματα και τον αποκλεισμό του από τις σπουδές. Οι σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πέρα από τα τυπικά προσόντα που εξασφαλίζουν – και που στις μέρες μας λόγω του άκρατου ανταγωνισμού θεωρούνται πολύ χρήσιμα για την είσοδο στην αγορά εργασίας - δίνουν την ευκαιρία για να διευρύνει κανείς τους ορίζοντές του, να αποκτήσει ευρύτερη οπτική των πραγμάτων και τρόπο σκέψης, στοιχεία που θα βοηθήσουν όχι μόνο στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική του εξέλιξη. Οι ανάγκες, οι φιλοδοξίες, τα ενδιαφέροντα, οι αξίες του καθενός, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τελική του επιλογή: συνέχιση των σπουδών ή ταχύτερη ένταξη στην αγορά εργασίας; Αλλά και στην τελευταία περίπτωση, πάντα σε κατάλληλο χρόνο και ευνοϊκές συνθήκες, ο νέος θα πρέπει να έχει ανοικτούς ορίζοντες, ώστε να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες σπουδών και μάθησης που θα του προσφέρονται κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου.